Zašto afa alge III. dio

Mesna i vegetarijanska prehrana

Svi učitelji čovječanstva i većina eminentnih ljudi, koji su ostavili trag u povijesti, naglašavaju važnost vegetarijanstva za duhovni napredak čovjeka te njegov preodgoj.

Vegetarijanstvo je nije samo vid prehrane već predstavlja određenu filozofiju življenja povezanu s načelom nenasilja i poštovanja prava postojanja svih vrsta. S druge strane, postoje brojna znanstvena saznanja da meso šteti zdravlju i uzrokuje ili pogoršava tijek mnogih kroničnih bolesti našeg doba – povišen krvni tlak, srčani i moždani udar, artritis, tumori i dr.

Davno je opovrgnuto mišljenje da je meso nezamjenjivo za obnavljanje krvi, kao izvor aminokiselina, željeza, vitamina(B12)… Mikroalge su, na primjer, nekoliko puta bogatije aminokiselinama i organskim željezom a da ne spominjem vitamin B12, od mesa a i lagano se usvajaju. Izuzetno su čista i energizirajuća hrana što se ne može reći za meso u kojemu su koncentrirani progutani i nagomilani pesticidi, herbicidi, hormoni, radioaktivnni elementi, teški metali i dr.

Uključivanje algi u jelovnik vegetarijanaca praktički rješava probleme vezane uz moguće nedostatke jednih ili drugih hranjivih sastojaka. To je osobito važno za djecu vegetarijanskih obitelji koja mogu ali i ne moraju, ako su ispravno hranjena, imati nedostataka određenih hranjivih tvari što se može ispoljiti u njihovu razvoju u odnosu na vršnjake. Roditelji su zato prisiljeni dodavati im sintetske preparate koji sadrže razne vitamine i minerale. Ponekad ti isti roditelji, duboko u sebi, nose osjećaj krivnje (što djeci uskraćuju namirnice životinjskog porijekla) i ne znaju kako ostati vjerni svojim poimanjima prehrane i uopće, etike i morala a da istovremeno osiguraju zdravlje svojoj djeci.

S druge strane, žene vegetarijanke ponekad, nije pravilo, imaju problema s prehranom u trudnoći i dojenju pri čemu razlog može biti u površnom i nedovoljnom razumjevanju vegeterijanstva.

Sa sigurnošću možemo svim vegetarijancima preporučati mikroalge kao prirodan i izvanredan način uravnoteživanja (balansiranja) prehrane i osiguranja neophodnih uvjeta za savršeno tjelesno zdravlje i duhovni razvoj. U tom pogledu, potvrđujemo da su alge savršena, najčišća i najpunovrijednija hrana u prirodi.

Prehrambeni lanac

U osnovi života stoji energija koju dobivamo od Sunca, dijelom je primamo izravno a dijelom putem hrane (fotosinteza).

Fotosinteza je najaktivnija u mikroalgama ( više od deset puta je efektnija nego u višim biljkama) zbog bogatstva klorofila u njima (u biti bi trebalo govoriti o različitim vrstama klorofila koje reagiraju na različite valne dužine). U tom pogledu su mikroalge na prvom mjestu budući je njihov klorofil, a i ostali fikopigmenti, u stanju asimilirati širi spektar Sunčeve energije.

Sva su živa bića povezana u tzv. prehrambenom lancu. Princip je da se svaka slijedeća karika hrani prethodnom te služi za hranu slijedećoj. Sunce sa svojom energijom hrani osnovu tog lanca, a na njegovom vrhu su životinje mesožderi, čovjek i neki paraziti (ovisno od toga tko koga jede)

Alge su osnova prehrambenog lanca – od njih lanac kreće. Tvrdi se da one čine 8o% biomase zemlje i proizvode veći dio kisika. Na taj način obezbjeđuju uvjete potrebne ostalim živim bićima. Potpuno su autotrofne tj. u stanju su prihvatiti dušik iz zraka a da ne moraju biti prihranjivane dušičnim gnojivom kao brojne agrarne kulture.

Kao hrana, alge imaju tu prednost jer su najbliže Suncu i prema tome primaju i stvaraju najviše energije. U isto vrijeme, rastu u čistim bazenima kao što je alkalno Klamathsko jezero.

Što se dalje događa u prehrambenom lancu? S jedne strane, povećava se entropija i smanjuje energija, dok s druge strane – štetne tvari sadržane u svakoj prethodnoj, prelaze i koncentriraju se u slijedećoj karici. Tako se prema vrhu prehrambenog lanca nagomilava nekoliko tisuća štetnih komponenti.

Npr. nitrati, DDT i drugi pesticidi, herbicidi i radijacija iz tla i vode se nagomilavaju u stočnoj hrani i prelaze u organizme životinja koji pasu travu i koji se uzgajaju za meso i mlijeko. K tome se još dodaju i svi hormoni, medikamenti i dr. sredstva i postupci koji se koriste u stočarstvu.

Ako uzmemo za primjer razvoj patologije (oboljevanja) uslijed nagomilanog DDT-a u pingvinima, fokama i bijelim medvjedima u polarnim zonama, može se pretpostaviti zašto čovječanstvo zadnjih godina sve više oboljeva. Utvrđeno je da su razlog brojni štetni i teško razgradivi pesticidi i herbicidi korišteni masovo u bliskoj prošlosti a prešli su iz tla u rijeke, mora i oceane. U prehrambenom lancu kreću se prema vrhu gdje su svrstani životinje i ljudi.

Neki istraživači povezuju učestalosti i sve teže oblike degenerativnih bolesti, kao i pojavu novih, neizlječivih oboljenja, s gomilanjem štetnih tvari u ljudskom organizmu. Zato je od izuzetnog značaja hraniti se što je moguće niže u tom lancu budući tamo ima manje toksina a više energije. Idealna hrana u tom pogledu su mikroalge, voće i povrće, žitarice, koštunjičavo voće i med. Mlijeko i mliječni proizvodi (životinjskog podrijetla) u većini slučajeva su već zagađeni kao i meso.

Kuhana i sirova hrana

Prema doktoru Cousens-u hrana se dijeli u dvije grupe, koje on naziva “živom” i “mrtvom” hranom. Osnovna razlika među njima je prisustvo ili odsustvo aktivnih encima. “Mrtva” je sva hrana toplinski obrađena iznad 55 C, pri čemu dolazi do denaturacije bjelančevina.

“Živa” se hrana dijeli u dvije grupe ovisno o tome koliko je svježa i koliko su aktivni encimi u njoj. Jedna uključuje tzv. biogenu hranu – med i druge produkte pčela, majčino mlijeko ( pod uvjetom da je majka zdrava i dobro hranjena), sirovo mlijeko, namočene i proklijale klice i drugu hranu bogatu encimima. Npr. prilikom močenja sjemenki, encimni inhibitori se inaktiviraju a encimi se aktiviraju i sjeme živne pri čemu počinje formirati ogromne količine fitohormona, fitostimulatora, vitamina i drugih biološki aktivnih tvari jako korisnih za zdravlje ljudi. U stanju su ubrzati i olakšati regeneraciju bolesnih stanica.

Mikroalge pod uvjetima da su sačuvale sve sastojke prilikom sušenja se ubrajaju u biogenu hranu visoke biološke vrijednosti.

Druga grupa žive hrane zove se tzv. bioaktivna. Tu ubrajamo svježe sirovo voće i povrće. Ono je u stanju aktivirati, do izvjesne mjere, stanični metabolizam ali sami po sebi ne mogu regenerirati ozbiljno oštećene stanice. Energija sadržana u toj hrani posve je dovoljna za održavanje organizma u dobrom stanju ali nije u stanju uzdići je na viši energetski nivo u slučaju ozbiljne bolesti.

” Živa hrana ” bogata je energijom i stimulira zaštitne snage čovjeka, sadrži veliku količinu organskih vitamina, minerala i drugih aktivnih tvari. Prema dr. Cousens za obnavljanje zdravlja neophodno je uključiti u naš jelovnik više od 8o% biogene i bioaktivne hrane. Za održati relativno dobro zdravlje – oko 6o%.

Kuhana, smrznuta, konzervirana i uopće prerađena hrana čini grupu biostatične (smanjenje vitalnosti) i biocidne ( štetne i ubitačne) hrane. Svježe pripremljena donosi korist i energiju tijelu. Podgrijana, prepržena, odstajala hrana, kao i ona u koju su ubačene različite tvari, neprirodne za organizam s ciljem poboljšanja okusa i vanjskog izgleda, ne bi se smjela uporabiti ako nam je stalo do našeg zdravlja. Na žalost, dodaci koji se nalaze u njima dovode ponekad i do psihičke ovisnosti, a poznato je da je navika na bilo što, opasna pojava.

Dakle, budimo svjesni svakodnevne prehrane – možemo zapisivati što jedemo tijekom jednog mjeseca i pokazati spisak nutricionisti. Prije nego čujemo mišljenje specijaliste o našoj prehrani, uzmimo 2-3 kapsule AFA-alge za osvježenje našeg živčanog sustava – jer ono što bi smo saznali, moglo bi nas iznenaditi i šokirati!

Prehrana stanica i hranjivi dodaci

Još prije 30 godina specijalisti su započeli shvaćati važnost problema stanične gladi i predlagali su brojna rješenja. Neprekidno se istražuju različiti hranjivi produkti kako bi se ustanovila njihova korist i nudile kombinacije s ciljem poboljšanja zdravlja.

Nemoguće je nabrojati i opisati svu zdravu hranu i dodatke – ipak se mogu naznačiti opći principi i tendencije.

Bjelančevine u svakodnevnoj prehrani su obično od mesa, jaja ili soje. U tome, u biti, nema ništa loše, međutim imajući u vidu nagomilavanje toksina u prehrambenom lancu, proteini soje imaju prednost. S druge strane, životinjski proteini su bogatiji željezom i vitaminom B12. Proteini mikroalgi su punovrijedniji i još usvojiviji i što je vrlo važno bez toksina.

Veći dio vitamina, koji se nude na tržištu, sadrži sintetizirane sastojke. Smjesa su ekstrakata i koncentrata, koji se akumuliraju u tijelu i mogu postati toksični, osobito ako su topivi u mastima. Drugi problem ovog pristupa (mislim na kemiju) je to što ljudi pokušavaju imitirati prirodu, a to je prilično težak i gotovo neostvariv zadatak. Npr. neki vitamini posjeduju po dva kemijski slična, cis i trans oblika, od kojih je samo jedan aktivan, a drugi može blokirati odgovarajuće receptore i u stvari imati štetno djelovanje. Za dobiti željeni efekt su potrebne mnogo veće doze.

I ovdje, usporedba s mikroalgama se nameće sama po sebi – njihovi su vitamini i minerali prirodno izbalansirani u organskoj formi i tijelo ih savršenom lakoćom prihvaća. Kombinirani su tako da uzajamno olakšavaju i pojačavaju djelovanje (sinergizam), bez problema sa cis i trans oblicima.

Svjetski “kapaciteti” po ovom pitanju već su odavno proglasili mikroalge najsavršenijom staničnom hranom na svijetu i preporučaju ih u rješavanju problema u svezi staničnog gladovanja. U takvim slučajevima alge eleminiraju simptome kojima je uzrok stanična glad a istovremeno se povećava i poboljšava sposobnost reakcije bolesnika na liječenje..

Energetski aspekti hranjenja

Uzimanjem hrane stupamo u kontakt sa stanovitom enrgijom u prirodi. Npr. Indijanci su vjerovali, da će, ako pojedu srce jelena, dobiti njegovu plemenitost. Ako pozorno promatramo ljude, koji redovito jedu svinjsko meso, neće nas iznenaditi ako najednom otkrijemo neke crte karakteristične za odgovarajuću vrstu. Još očitija je stvar kod pijanaca i narkomana – odmah vidimo da su ” energizirani”.

Prepuštamo čitateljima da sami izvedu svoje pretpostavke o utjecaju različite hrane na ljudski energetski sustav. Samo ćemo natuknuti da svaka hrana može energizirati više energetskih centara te uzrokovati djelovanje ne samo na fizičkom, već i na emocionalnom i psihičkom nivou. Hranjenje utječe na karakter i mišljenje čovjeka i pitanje je odgovornosti odabir hrane, ukoliko se želimo pravilno razvijati.

Sva energija na Zemlji dolazi od Sunca (tzv. sunčeva prana). Mikroalge su najveći živi transformator te iste energije. Fotosintezom je uskladištavaju kao tekuću sunčevu svjetlost a kada uzimamo alge kao hranu ta se živototvorna sunčeva energija razlijeva našim tijelom.

Razumljivo, djelomično se to odnosi i na voće, povrće i žitarice. Razlika je u tome da se u algama gomila univerzalna kozmička energija, dok biljke više vrste, odabiru samo stanovite njene sastojke. Može se reći, da je energija algi polimorfna, a njihova korist svestrana.

To potvrđuje između ostalog i radiestezija mjerenjem energije u produktima koji sadrže alge. Neki tvrde da je u algama ključ rješenja zdravstvenih problema čovječanstva – vrijeme će prosuditi.

Budući alge rastu na velikoj nadmorskoj visini ( oko 2000 m) u direktnom su dodiru s energijama Kozmosa i Sunca, te su zbog toga dragocjen izvor univerzalnih kozmičkih energija a pogotovo ako se ima u vidu utjecaj Kraternog jezera, vrha Shasta i brojnih geotermalnih izvora u regiji – sve to čini jedinstvenu energetsku kombinaciju koju je nemoguće oponašati bilo gdje na Zemlji. Možda tu treba tražiti razlog za utjecaj algi na ljudski um – ipak je evolucija čovječanstva u svezi sa stanovitim kozmičkim aspektima.

algae-health-food-diet-nutrition-vitamins-care-body

U svakoj hrani koju primamo sadrži se informacija koja se prenosi u naše stanice najmanje na dva načina : na nivou DNK/RNK putem genetske informacije te na nivou mikrotubularnog aparata kroz fine strukturne promjene u citoplazmi.

U ustima i grlu čovjeka nalazi se Waldaerov limfatični prsten – kompleks limfnog tkiva bogatog imunokompetentnim stanicama, dok su u crijevima Pajerove ploče – nakupine limfocita velikog značaja za naš imunitet. Informacije koje primamo iz različite hrane, kao i od različitih mikroorganizama odmah se obrađuju u našem imunom sustavu.

Vjerojatno u svezi s tim su od velikog značaja i probiotici – korisni mikroorganizmi koju nastanjuju probavni, dišni i urinarni trakt, kao i kožu čovjeka, makar za sad njihova uloga nije još uvijek dovoljno proučena. Uprkos oskudnim podacima preporuča se dobro održavanje korisne mikroflore jer ćemo si na taj način prištedjeti više zdravstvenih problema.

Prema nekim autorima, informacija sadržana u algama pomaže u preživljavanju, usklađivanju i evoluciji svijesti čovjeka.

Što se preživljavanja tiče, može se reći da su alge šampioni ne samo na planeti, već i u kozmičkim razmjerima. Dovoljno je spomenuti da su upravo one prva živa bića na našoj planeti koja su se pojavila prije 4 milijarde godina i od onda do danas su najbrojniji stanovnici Zemlje – 8o% cijele biomase!

Alge su ne samo preživjele, usprkos svih kataklizmi, već one “marljivo bilježe u svom notezu” načine preživljavanja i razmjenjuju ih s ostalim oblicima života na planeti putem izmjene signala ( tzv. replikoni – djelići genetske informacije). Ovi signali se šire posvuda velikom brzinom te pomažu u opstanku života na Zemlji.

Mikroalge se nalaze posvuda, čak je i zrak koji udišemo ispunjen njihovim nježnim porukama. Htjeli – nehtjeli mi primamo njihove informacije. Kada ih jedemo, ta razmjena postaje mnogo učinkovitija. Nećemo pretjerati ako kažemo da su alge u mnogočemu učitelji ljudi u nemilosrdnoj školi opstanka – vrlo kompetentni i na prvi pogled neprimjetni.

Usklađujuće djelovanje algi već smo vidjeli – radi se o njihovom učinku na ljudski PNEI sustav.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s