Alge na nasem planetu

Je li vam poznato da 80 posto biomase na našem planetu pripada algama? Da nije bilo algi koje razgrađuju ugljični dioksid, ne bi se mogao razvijati život na Zemlji, a bez njihova postojanja povećao bi se i efekt staklenika. Uz to, u usporedbi s višim biljkama, fotosinteza kod algi deset je puta veća i one proizvode gotovo sav kisik sadržan u atmosferi.

👉Makroagle i mikroalge

Danas su poznati deseci tisuća algi, koje se dijele u dvije osnovne grupe: makro i mikroalge.

Makroalge dosežu dužinu od 50 do 100 metara, sastoje se od odvojenih stanica koje, ako se odvoje od matičnog organizma, vrlo brzo stvaraju nove kolonije. Mikroalge, u kojima je skrivena informacija o razvitku života, samostalna su vrsta između bakterija i biljaka, te se smatraju najstarijim bićima na Zemlji (3,5 milijarde godina).

Ako mislite da dosad nikad u životu niste jeli alge, vjerojatno griješite, jer se alge koriste u industriji hrane kao dodatak mnogim proizvodima, kao što su sladoled, čokoladno mlijeko, preljevi za salate i slastice.
Morske alge bogatije su mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, kao i vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom, ali i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća.

👉Ljekovita svojstva algi

Alge sadrže zavidne količine gotovo svih minerala; kalcija, joda, željeza, natrija, magnezija fosfora, kalija. Bogate su ugljikohidratima, proteinima i bjelančevinama. Obiluju vitaminima C, A, B1, B12, E Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline za koje je poznato da imaju izuzetno pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

S medicinskog stajališta alge su vrlo korisne i iskoristive za prevenciju i suzbijanje mnogih tegoba.

Afa Alga, također poznata kao Klamatska alga je jedinstvena po svom sastavu i stupnju apsorpcije u organizam, koja iznosi gotovo 100%. Raste u vodi Klamatskog jezera, koja dolazi iz geotermalnih i vulkanskih izvora. Upravo zbog toga sadrži cijeli spektar minerala u kelatnom obliku.
Neobično je bogata enzimima, bjelančevinama, klorofilom, antioksidansima i vitaminima. Najpoznatiji je izvor željeza u organskom obliku, koje se lako apsorbira u organizam. Štiti od radijacije, ima blagotvoran učinak na živčani sustav i mozak. Poboljšava pamćenje, kreativnost i koncentraciju.

👉Astaksantin – aktivni sastojak algi

Kad govorimo o algama, nužno je spomenuti njihov aktivni sastojak – astaksantin – koji ih štiti od sunčeve svjetlosti. Taj sastojak vrlo je jak antioksidans i ima snažno protuupalno djelovanje. Ispitivanja pokazuju da smanjuje oksidaciju lipida i proteina, djeluje protektivno na krvne žile i usporava nastanak ateroskleroze, te povoljno djeluje na smanjivanje visokoga krvnog tlaka. Također je izvrsna zaštita za osjetljivu i alergijama sklonu kožu (npr. na sunce).
Dvostruko slijepo, placebom kontrolirano kliničko ispitivanje, provedeno na muškarcima kod kojih je dokazana neplodnost zbog loše kvalitete sperme, pokazalo je da prirodni astaksantin iz alge Haematococcus pluvialis poboljšava kvalitetu sjemena neplodnih muškaraca i povećava njihovu plodnost.

👉Antikancerogena svojstva algi

Antikancerogeno djelovanje algi je dobro poznato u mnogim kulturama, no još uvijek znanstveno nije objašnjeno. Tradicionalna Kineska medicina koristi smeđu algu Laminariju u liječenju raka. Ayurvedski drevni tekstovi također preporučuju korištenje algi za liječenje tumora. U Eberskom papirusu se spominje da su drevni Egipćani koristili alge za liječenje tumora dojke.
Prva istraživanja na algama bila su provedena 1960 godine. Prema izvještaju, koji je 1966 godine predstavio Claudio&Standardo, 68% pacijenata s rakom pokazalo je značajno poboljšanje nakon injekcija s algama. Pacijenti su također pokazali dobru podnošljivost kemoterapije, popravio im se apetit, a kosa im je počela normalno rasti.
Pretpostavlja se da upravo fucoidan – kompleksni polisaharid, sastojak kombu i wakame algi, uzrokuje apoptozu – samouništenje stanica raka. To potvrđuje i istraživanje u Japanu, tijekom kojeg je fukoidan, primijenjen direktno na stanice raka u laboratoriju, uzrokovao njihovo uništenje unutar 72 sata.

👉SZO – Svjetska zdravstvena organizacija alge je preporučila kao svakodnevni dodatak hrani jer nadoknađuju ono što današnjem načinu prehrane nedostaje i tako doprinosi dobrom zdravlju. Klamatske alge iz Gornjeg Klamatskog jezera su prirodne i izuzetno bogate nutrijentima. Njihovo blagotvorno djelovanje su poznavali još stari narodi, Maye i Asteci. Zadnjih godina sve više ljudi prepoznaje i osjeća izvanredno djelovanje algi te ih uvodi u svoju svakodnevnu prehranu.

👉VAŽNA NAPOMENA:
AFA alge imaju riješenje Ministarstva zdravstva od 30.07.2007. Klasa UP/I 541-02/07-01/470
U SAD-u je uzimanje 5 grama AFA alge na dan, patentirano kao lijek protiv Multipleskleroze, Dijabetesa (šećerna bolest), Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, za ublažavanje posljedica srčanog udara, moždanog udara i ciroze jetre. Broj patenta u SAD-u je 6814961.

👉ZA POTROSACE:
Narudzbu kao i dodatne informacije, i skriptu u pdf. formatu mozete izvrsit putem maila. afaalge.hr@gmail.com ili
morana.zg@gmail.com i putem SMS: 098/9770 275

Afa alga, 120 kaps: 489 kn
Koenzim Q10, 30 kaps: 355 kn
Masne kiseline, 50 ml: 185 kn

Dostava je moguca samo unutar RH. Uplata se izvrsava prilikom narudzbe. Postarina iznosi 18 kn za iznose do 900 kn, iznad 900 kn je besplatna.

ID: BER63348
Neovisni distributer, tvrtke AquaSource, predstavnistva u Hrvatskoj

Komentiraj