Super-antioksidans!

U današnjem, zagađenom i užurbanom svijetu antioksidanti su od vitalnog značenja. Znanstvenici vjeruju da njihova redovita uporaba može produžiti život za 20 – 30 godina i poboljšati njegovu kvalitetu. Oni su u stanju neutraliziati slobodne radikale (veoma reaktivne molekule koje cirkuliraju tijelom te oštećuju građu i funkciju živih stanica).

Gomilanja slobodnih radikala vodi do lančanog oštećenja stanica, degeneracije, starenja, bolesti. Slobodni radikali oštećuju stanice najmanje na tri načina:

– uništavaju staničnu membranu, što dovodi do smrti stanica;

– unistavaju stanične organele što dovodi do smanjene vitalnosti, različitih bolesti i prijevremenog starenja organizma usljed stanične disfunkcije;

– uništavaju DNK u jezgri stanice što stvara ozbiljne probleme u dekodiranju genetske informacije i eventualnih zloćudnih deformacija

Tijelo ima svoje antioksidante koji, međutim, nisu uvijek i stanju savladati probleme okoliša i neprekidnog gomilanja negativnih čimbenika.

Neki uzročnici stvaranja slobodnih radikala su Sunčeva svjetlost (zbog ozonskih rupa), razna zagađenja zraka, pesticidi, pušenje, neki lijekovi (naročito kod kemoterapije i zračenja), let avionom na velikim visinama, jaki stres i dr.

Super antioksidant je vjerojatno najbolji hranjivi dodatak koji se može nabaviti kod nas. Dnevna profilaktička doza je 1 kapsula, ali kod većeg nagomilavanja slobodnih radikala potrebno je uzimati 2 – 5 x 1 kapsula dnevno. Ponuđen je u pakiranju od 60 kapsula.

Preporuča se općenito kao zaštita svim stanicama od degeneracije a osobito kod:

super AO– aktivnih ili pasivnih pušača
– svakodnevnog izlaganja umjereno do visoko zagađenom zraku – ispušnim plinovima, rada u sredini sa visokom koncentracijom toksina i dr.
– izlaganja kemikalijama ili visokim dozama radijacije.
– prekomjernog sunčanja
– velikog napora i stresa
– velikog rizika od kardio-vaskularnih, jetrenih, degenerativnih i malignih oboljenja.
– profilaktično kod onih koji žele usporiti starenje organizma, te održati ga u dobrom stanju i nakon 40. god.
– prva tri mjeseca trudnoće zbog smanjenja opasnosti od urođenih anomalija.
– održavanja kože mladom, zdravom, elastičnom ( zbog smanjenja bora).
– prevencije proširenih vena.

Super-antioksidant Aqua Source-a je snažna kombinacija nekoliko sastojaka odabranih nakon pažljive analize. Svaki od njih ima svoj jedinstveni učinak na ljudski organizam, ali u kombinaciji njihov efekat se znatno pojačava – djeluju sinergistički.

Sa gledišta holističke medicine ovaj produkt je interesantan i s time što unosi u organizam odabrane i harmonično usklađene supstance iz različitih energetskih centara i zona naše planete. Pogledajmo koji su to :

Picnogenol

…je prirodna supstanca otkrivena u 16. stoljeću. Izvlači se iz kore priobalnog bora ( Pinus Marimitus ili Pinus Pinaster ) koji raste u Južnoj Francuskoj. Sadrži više od 40 različitih bioaktivnih spojeva, pretežno bioflavonoida i proantocianida. Istraživanja zadnjih 400 godina pokazuju da je potpuno bezopasan,dapače, kao antioxidant je 20 puta efikasniji od vitamina C i 50 puta od vitamina E.
Podsjetit ćemo da encimi mogu sudjelovati u transformaciji kemikalija aktivne forme koje su štetne za organizam. Flavonoidi potiču djelatnost encima i doprinose pozitivnom učinku. Osim zaštite, flavonoidi mogu biti korisni kod liječenja malignoma.

Mnoga istraživanja dokazuju da uzimanjem na usta – per os – određenih flavonoida – usporava se rast formacija raka u laboratorijskim životinjama. Picnogenol je snažan antioksidant, čisti kao metlom slobodne radikale i vjerojatno će u tom smijeru ići daljnja istraživanja. U odnosu na vitamin E djeluje efikasnije s ciljem da se smanje oštećenja tkiva uzrokovana slobodnim radikalima. Kao i vitamin C djeluje blagotvorno na zdravlje i štiti moždana i živčana tkiva budući ima sposobnost prolaska kroz krvno-likvornu barijeru. Osim toga, smanjuje upalu i poboljšava krvotok a samim tim olakšava tegobe oboljelih od dijabetes mellitusa (šećerne bolesti), artritisa, apopleksije (moždane kapi), kardiovaskularnih oboljenja, tumora i dr. bolesti.

Picnogenol poboljšava periferni krvotok, obnavlja izgubljenu aktivnost kapilara i jača oslabljene krvne žile održavajući potreban nivo elasticiteta stabilizacijom kolagena i elastina.
Odavno je poznato da se čvrstoća kapilara oboljelih od visokog krvnog tlaka (hypertonia) smanjuje do patoloških vrijednosti. Ako se hipertonija poklapa sa slabom kapilarnom rezistencijom, vjerojatnost moždane kapi i izljeva krvi u retini se značajno povećava. Visok krvni tlak sam po sebi nije uzrok pucanja krvnih žila, već smanjena rezistencija i povećana propusna moć kapilara.Rezistentnost kapilarnih stijenki može biti normalizirana redovitom uporabom picnogenola.

Picnogenol je izuzetno važan za moždane funkcije, ne samo zbog toga što štiti krvne žila, već i zato što je jedan od malobrojnih oralnih antioksidanata koji sa lakoćom prolaze krvno-likvornu barijeru te štite stanice mozga. Istraživači dijele mišljenje da on poboljšava pamćenje a potiče zapamćivanje budući povoljno utječe na cirkulaciju krvi i hranjenje svih tjelesnih stanica (osobito moždanih).

Ova specifična kombinacija sastojaka može pomoći i da uživamo u dugom i kvalitetnijem životu, da budemo zdraviji i izgledamo mlađi.

Dakle, možemo zaključiti da picnogenol :
– smanjuje opasnost oboljevanja od malignoma, koronarnih bolesti, artritisa, prerane starosti,
– pomlađuje i učvršćuje kožu te je čini glatkom i mekom
– smanjuje jakost alergija (naročito peludne), psorijaze i dr. kožnih oboljenja
– pozitivno utječe na krvotok (djeluje protuupalno, jača kapilare, vene i arterije, čini ih otpornim na traume ),
– olakšava stanje kod varikoznih vena, otečenih nogu, dakle, kod kronične venske insuficijencije
– ima blagotvoran učinak na zglobove (čini ih gipkijima), smanjuje bolove kod otečenih zglobova i ublažava posljedice športskih trauma
– pomaže pri liječenju čira na želucu,
– pojačava vitalnost svih stanica, smanjuje posljedice stresa, jača imunitet,
– poboljšava vid i pamćenje,
– smanjuje komplikacije od šećerne bolesti
– olakšava stanje pri peludnoj alergiji, astmi, kod kroničnog zamora i dr.
– štiti organizam od prijevremenog starenja, degeneracije i kancerogenih anomalija.

Picnogenol se otapa u vodi i organizam ga veoma dobro podnosi i apsorbira. Kad se nađe u tijelu, aktivan je tijekom 72 sata.

U Europi je poznat kao ” hrana mladosti ” zbog sposobnosti da jača kolagen i elastin – osnovne sastojke kože, zglobova i krvnih žila.

Alergije, histamin i picnogenol

Veliki broj liječnika i istraživača iz Finske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Engleske preporuča kod peludne alergije picnogenol budući je najučinkovitiji, s najmanje nuspojava, bezazlen i relativno jeftin. Kod alergije dolazi do izlaska histamina iz stanica. Picnogenol, kao i neki drugi flavonoidi sprječavaju oslobađanje histamina, što je bolji pristup alergiji nego uporaba antihistaminskih preparata.

Nada za oboljele od multiple skleroze i njihove obitelji

Istraživanja sve više dokaziju da je MS posljedica oslabljenog imunog sustava. Moguće je da stanice počnu napadati, osim česte viruse i bakterije, i mijeline omotače vlastitog centralnog nervnog sustava.
Oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima odgovorna su za disfunkciju imunog sistema. Picnogenol djeluje blagotvorno na te funkcije. Aktivnost imunih stanica se može poboljšati ili ponovno uspostaviti uz njegovu pomoć.

Uslijed liječenja picnogenolom raste broj leukocita.

Dokazano je da s lakoćom prelazi krvnu – likvornu barijeru i štiti mozak od slijedećeg : smanjuje oštećenja nastala slobodnim radikalima; jača otpornost neurona prema hipoksiji; jača male krvne žile u mozgu i poboljšava prokrvljenost; smanjuje upalu proporcionalno sa primljenom dozom.

Osobito je važno što picnogenol jača i samu krvno-likvornu barijeru i tako ne dopušta prijelaz leukocita i antitijela u moždano tkivo što dovodi do smanjenja autoimunih procesa – jedan od osnovnih mehanizama oštećenja kod MS.

Za bolesne od MS kombinacija super antioksidanata, AFA-algi i esencijalnih masnih kiselina daje nadu za ponovno uspostavljanje mnogih funkcija… Velika prednost su njegova bezopasnost i mnogobrojni korisni efekti za organizam kao cjelinu.

Narušena koncentracija i hiperaktivnost

Picnogenol ima blagotvorni učinak neutraliziranjem rušilačke djelatnosti slobodnih radikala u krvi, dakle prije nego napadnu živčane stanice, odnosno centralni nervni sustav.

Rezultati tog djelovanja su:
– lagana opća smirenost;
– pojačana pažnja i koncentracija;
– smanjena impulsivnost u ponašanju;
– smanjena agresivnost;
– subjektivan ugodan osjećaj;
– povišena kontrola vlastitih misli;

Kod djece i tinejdžera njegov efekat se izražava sljedećim :
– bolje ocjene u školi;
– povećana disciplina, poboljšani odnosi sa braćom, sestrama i vršnjacima;
– bolja suradnja sa nastavnicima i roditeljima;
– očigledna povećana sposobnost da ostanu mirni.

Preporučljivo je uzimati picnogenol sa vitaminima i mineralima, što se postiže kombinacijom s AFA algama..

Picnogenol je dakle, potpuno bezazlen i izuzetno učinkovit, 100% netoksičan prirodni prehrambeni proizvod. Kao antioksidant ima izvanredno blagotvoran učinak na zdravlje. Koristi se više od 10 godina u cijeloj Europi dok ga mnogi liječnici u SAD-u i Kanadi sve češće preporučuju kao profilaksu.

– gingko biloba – je najstarija vrsta drveta na Zemlji, stara oko 200 000 godina. Fosili gingko bilobe su otkriveni u drevnim slojevima Europe i Amerike. Prije 10 000 godina kod jednog od posljednjih smrzavanja njegova su se nalazišta znatno smanjila. U većim količinama ga ima u Japanu i Kini gdje ga zovu “drvo zdravlja” i koriste ga više od 5 000 godina. Zahvaljujući tome, danas se širi po svim zemljama svijeta ukljućujući i Hrvatsku.Ime mu se povezuje sa lišćem koje je iz dva dijela.

U Europi i Americi učvrstio se kao jedan od najperspektivnijih antioksidanata budući neutralizira slobodne radikale i apsorbira neke toksične kemikalije koje bi mogle oštetiti DNK i organele stanica.

Gingko biloba je naročito korisna za kapilare čineći ih zdravijim i elastičnijim zahvaljujući izuzetnom blagotvornom efektu na stanične membrane i vezivna tkiva.

Istovremeno, gingko biloba učvršćuje eritrocite i čini ih elastičnim, te tako olakšava njihov prolaz kroz kapilare što poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, ekstremitetima i svugdje u tijelu gdje su kapilare veoma uske, pritisnute ili savijene npr. u očima, unutarnjem uhu, u oštećenim djelovima mozga, srca i dr.

Koristi se u profilaksi i liječenju nedovoljne moždane i periferne cirkulacije krvi, smetnjama koncentracije, pamćenja,rastresenosti, smušenosti, vrtoglavice, nedostatka energije, umora, depresije, staračke demencije, šuma u ušima, migrene, astme, ateroskleroze, glavobolje, i dr.Može poboljšati zdravstveno stanje oboljelih od moždane kapi i infarkta, angine pektoris, dijabetične mikroangiopatije, sindroma Reino, Alzheimerove bolesti i drugih.

Aktivni sastojci nazvani su Gingko-flavonoglikozidi. Ako se koriste samostalno, ekstrakti gingkgo biloba moraju sadržavati 24 % takvih glikozida, s tim što se uzimaju tri puta dnevno po 40 mg. Manje doze nisu tako efikasne.

– zeleni čaj – sadrži tvari nazvane polifenoli koji su moćni antioksidanti. Istovremeno u njemu ima duplo manje kofeina u odnosu na kavu.Utvrđeno je da ljudi koji piju oko pet šalica zelenog čaja dnevno, povećavaju vitalnost organizma, postaju otporniji prema bolestima, normalizira im se razina kolesterola te eliminira eventualni neprijatni zadah iz usta.

– silbum mari anum – Od sjemjena ove biljke dobiva se silimarin – provjereni hepatoprotektor, koji štiti i po potrebi obnavlja stanice jetre. Dokazano je da ova biljka poboljšava sposobnost jetre u pročišćavanju krvi i štiti ih od štetnih posljedica lijekova, alkohola, narkotika, pesticida, herbicida, bakterijskih i drugih toksina, koje unosimo u organizam putem hrane, vode i zraka

Taj “mliječni trn” koristi se kod liječenja hepatitisa, ciroze i drugih oboljenja jetre. Njegov učinak je još veći kada ga upotrebljavaju zdravi ljudi u svrhu profilakse.
Jetra kao jedna od najvećih i najvažnijih tvornica u organizmu treba s vremena na vrijeme pomoć kako bi bolje obavljala svoju funkciju.

Na žalost, često puta umjesto pomoći dobiva dodatna opterećenja što može dovesti do lošijeg zdravstvenog stanja. U takvimslučajevima treba poduzeti hitne mjere – reguliranje prehrane i primanje specijalnih dodataka (hepatoprotektora ).

Zaključno o super-antioksidantu Aqua Source-a možemo reći da opravdano pretendira na prvo mesto među sličnim preparatima prvenstveno zahvaljujući svojim izvanrednim sastojcima – picnogenol, gingko biloba, zeleni čaj, pšenične klice (ekstrakt od oko 1 kg ekološki uzgajanog žita ), borovnice, mliječni trn i dvije vrste algi – klamatske AFA alge i crvena Dunaliella salina (sa velikim sadržajem beta-karotena ).

Izvor:http://hr.anhira.com/Alge/super_antioksidant.htm

Za ostale informacije, kao i narudžbe javite mi se na mail: morana.zg@gmail.com ili mob. 098/9770 275 ili putem web obrasca OVDJE!

550237_305587202884032_944551992_n


Slijedeći tekst preuzet je sa str. http://www.webstilus.net/content/view/3177/76/

Karlo Šoštarić
Ponedjeljak, 16 Veljača 2009

FLAVONOID – DOBAR ZA SRCE

„Što su – FLAVONOIDI?
Biljni sekundarni metaboliti, ili bioflavonoidi. U cvijeću služe kao prirodna zaštita od mikroba i inseketa. Značajna je njihova uloga u prevenciji karcinoma i boleština srčanočilnih puteva, poput ateroskeloze. Ateroskleroza je proces koji se razvija tijekom desetljeća dok se infarkt razvija kasnije. Javlja se u djetinjstvu, nažalost kod polovine mladeži između 15 i 19 goidina, a razvija se više desetljeća.
Istražuje se učinkovitost s elementom lantanom i biljkom Arabidopsis thaliana (popularan ‘alat’ za razumijevanje molekularne biologije)!

Provjerimo:
• Visok alimentarni unos flavonoida smanjuje rizik nastanka raka želuca
• Flavonoidi su se pokazali aktivnim u tretmanu brojnih patoloških procesa i bolesti u ljudi, uključujući i rak.…
• Flavonoidi iz kakaovca opuštaju krvne žile i time sprečavaju gubitak elastičnosti, što može pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila.

Kada se govori o čokoladi, najčešće je to u negativnom kontekstu, aludirajući pritom na njezinu veliku kalorijsku vrijednost te na prisutnost zasićenih masnih kiselina iz mlijeka. Sasvim suprotno očekivanjima, što je čokolada svjetlija, to je masnija i nutritivno manje vrijedna jer sadrži manje dragocjenih zaštitnih tvari (flavonoida), a ima više zasićenih masnoća i kolesterola, što pak istodobno znači da joj je energetska vrijednost veća! Prvo je utvrđeno da čokolada potpomaže oslobađanje serotonina u mozgu, koji se još naziva prijenosnikom sreće, a samo nekoliko godina poslije da je kakaovac, tj. njegova tamnosmeđa boja, bogata zaštitnim tvarima – bioflavonoidima.

DOBRO JE ZNATI

Čokolada sadrži obilje zasićenih masnoća, pa i kolesterola (ako ima mlijeka), što može biti problematično za bolesnike s povišenim kolesterolom i trigliceridima u krvi. Zbog toga prof. dr. Crozier ističe – svakoga dana treba konzumirati samo male komadiće čokolade jer veće količine ne popravljaju situaciju, slično kao što konzumiranje više od jedne čaše crnog vina na dan nema nikakvog učinka. Drugim riječima, komadić tamne čokolade na dan može biti vrlo koristan dodatak balansiranju prehrane, ali nikako ne može biti zamjena za dnevni unos povrća i voća. Da bi se shvatile nove spoznaje o blagotvornim učincima zaštitnih čimbenika iz kakaovca, vratimo se malo u povijest, pa ćemo vidjeti da su u napitku od kakaa uživali Asteci i Maje, kod kojih je “opojno” i nadasve “mistično” djelovanje bilo korišteno na dvorovima čak u religiozne svrhe. Napitak od kakaa, čija se aroma širila daleko od mjesta pripreme, bio je na razini univerzalnog lijeka “kojem nitko nije mogao odoljeti”, pa ni sam kralj Montezuma. Ako flavonoidi iz kakaovca opuštaju krvne žile i time sprečavaju gubitak elastičnosti, onda je to neprocjenjivo svojstvo koje će bitno pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila. Tu je i dragocjena količina gama tokoferola (1 mg/100 g) i drugih zaštitnih čimbenika. No, to nije sve; među zaštitnim čimbenicima kakao praha ističe se i sadržaj selena koji iznosi 14 mg/100 g. Ovaj sadržaj, naravno, vrijedi ako je kakao dobiven tehnološkim postupkom bez alkalija.
Ako je pak dobiven uz upotrebu alkalija, kofein se rapidno smanjuje i pojavljuje se na razini 78 mg/100 g. Ovisno o vrsti, čokolada u krutom stanju visoko je kalorična namirnica, što znači da 100 g sadrži više od 400 kcal. Tamna čokolada ili čokolada za kuhanje sadrži 38 mcg luteina + zeaksantin, što znači da je izvrsna za prevenciju makularne degeneracije tipičnog problema u osoba starije dobi. Treba znati da osim zaštitnih čimbenika kakao, odnosno čokolada sadrži i dva alkaloida – teobromin i kofein – čije učinke ne bi trebalo podcjenjivati. Standardni kakao u prahu od kojeg se pravi napitak sadrži 2057 mg teobromina i 230 mg kofeina na 100 g. Što se više popije kakao napitka (vruće čokolade), učinci su jači i mogli bi se okarakterizirati kao blago opuštajući i osvježavajući.[6]

Prehrana bogata flavonoidima održava srce mladim! Taj je zaključak proistekao iz studije obavljene na Sveučilištu u Grenobleu, a u suradnji s drugim centrima za istraživanje koji sudjeluju u projektu FLORA, jednoj studiji in vivo koju financira Europska unija a koja istražuje utjecaje posebne klase antioksidansa – flavonoida – na ljudsko zdravlje. “Dosad su biološka i protektivna aktivnost flavonoida bile široko istražene in vitro, na staničnoj razini”, objašnjava Marie-Claire Toufektsian, jedna od autora studije, “no takav je pristup bio ograničen jer je bilo vrlo teško s preciznošću odrediti prirodu različitih vrsta flavonoida koji se apsorbiraju kroz pojedini obrok. I metabolizam igra veliku ulogu u našu korist ako se baziramo samo na rezultatima studija dobivenih in vitro”.
Drugim riječima, stanice uzgojene u laboratorijskim uvjetima nisu dovoljne za proučavanje složenog mehanizma kao što je mehanizam apsorpcije antioksidansa iz hrane. Stoga je rješenje bilo proučavati te efekte na pokusnim životinjama. U studiji koju je vodila Toufektsian korišteni su žuti kukuruz koji ne sadrži antocianin (varijetet flavonoida) i plavi kukuruz (bogat antocijaninom).

Jedna grupa glodavaca je tijekom par mjeseci tako bila na žutoj, a druga na plavoj dijeti. Istovremeno su im mjerene razine antocianina u plazmi i urinu. U drugoj fazi eksperimenta proučeno je pojavljivanje i evolucija induciranog srčanog udara kod obje grupe. “Otkrili smo”, kaže Maria Benedetta Donati, koordinatorica Laboratorija za istraživanja u Campobassu, “da je produljeno konzumiranje antocianina učinilo životinje otpornijima na srčani udar, tj. inducirani je infarkt kod njih izazivao manja oštećenja nego kod životinja koje nisu konzumirale antocianin”. No u igri je bila i količina apsorbiranih flavonoida.

Stručnjaci objašnjavaju da su životinje koje su uzimale plavi kukuruz dobivale triput veću dozu te supstance nego što većina ljudi uzima uz tipičnu zapadnjačku prehranu, gdje flavonoidi ne prelaze 12 miligrama na dan. Upravo se zbog toga ističe važnost mediteranskog načina prehrane s hranom koja se smatra kardioprotektivnom. “Na staničnoj razini mehanizmi zaštite nisu u potpunosti determinirani”, upozorava Toufektsian, “osim toga, nije isključeno da mogu postojati razlike kod ljudi u odnosu na životinje iz eksperimenta, posebno u terminima apsorpcije flavonoida zbog razlike u metabolizmu”. Sljedeća će faza projekta FLORA zato u ispitivanje uključiti ljude.

I ovu je temu nemoguće zaključiti. Stoga, istaknimo bitno:

• Unos velikih količina povrća koje obiluje flavonoidima smanjuje rizik od karcinoma jetre, ukazuje nova studija.
• Korica naranče, odnosno narančino ulje, izuzetno je dobar izvor PMFs flavonoida, a ono se nakon prerade odbacuje kao bezvrijedan otpad. Istraživanje na životinjama pokazalo je da PMFs flavonoidi prisutni u prehrani u količini od 1% smanjuju razinu LDL i VLDL kolesterola i triglicerida za čak 30-40%.
• Flavonoidi, spojevi prisutni u mnogim vrstama voća i povrća, mogu ublažiti posljedice Alzheimerove bolesti, tvrde američki znanstvenici.
• Flavonoidi također reduciraju nivo lošeg holesterola, snižavaju krvni pritisak i jačaju krvne sudove.
• Istraživački tim naučnika i nutricionista s Oxforda dokazao je da vino, čokolada i čaj povećavaju kognitivne funkcije mozga jer su izuzetno bogati flavonoidima koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utiču na cijeli organizam.
• Flavonoide u velikim količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, tamnoj čokoladi, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu.

Savjet: Ne pretjerujte u crnom vinu, niste Ujević – zamračit će Vam se pred očima!“

Za ostale informacije, kao i narudžbe javite mi se na mail: morana.zg@gmail.com ili mob. 098/9770 275 ili putem web obrasca OVDJE!

super anti ox

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s